Пататник
Замесваме твърдо тесто с вода и 1 яйце.
Разточваме три кори с големината на тавичката, в която ще приготвяме
пататника и ги оставяме леко да засъхнат. Отделно на ситно ренде
настъргваме 1 кг предварително измити и обелени картофи, към които
прибавяме 100 гр натрошено сирене, 1 чаена чаша изчистен и измит ориз, 1
чаена лъжичка стрит сух джоджън, щипка черен пипер, 3-4 супени лъжици
олио. Сместа се разбърква добре. На дъното на тавата се слага масло или
олио и се разстила първата кора. Върху нея се разстила също от
плънката, слага се втората кора - поръсва се с останалата плънка и
накрая се слага третата кора, поръсва се с мазнина и се слага да се
пече върху печката. Когато се опече отдолу се обръща на по-голям поднос
и се връща в тавата, за да се опече и от другата страна. След като се
опече, покриваме, за да омекнат корите. След около 10-15 минути
нарязваме пататника на парчета и поднасяме с айран.
Булгур
Това ястие се приготвя главно при махленски
курбани и други религиозни обреди. Според преданията, колкото повече
съставки участват, толкова е по-вкусно. В златоградския край булгурт се
приготвя главно от пъстър боб, смляна на едро царевица и добавка от
печени овчи или телешки кости, пъстърма, кавърма, орехови ядки, сухи
дренки и други.
В голяма тенджера се слага предварително
накиснатият за 5-6 часа в солена вода фасул и смленият на хромел (ръчна
мелница) булгур, така също и накиснатите предварително във вода кости.
Всичко се залива със студена вода и се вари до пълното им сваряване.
Преди да се свали ястието от огъня се слагат подправките. Сервира се
топъл или студен.
За това ястие се говори, че отваря апетит, но с него никога не се преяжда.
За това ястие се говори, че отваря апетит, но с него никога не се преяжда.
Сърми с лозов лист
В подходящ съд слагаме изчистен и измит 300
гр ориз. Към него прибавяме нарязани на ситно една глава кромид лук, 3
домата - на кубчета, 2 малки картофа - настъргани на ситно ренде, сол,
черен пипер и копър. Заливаме сместа с 6-7 супени лъжици олио, добавяме
една чаена лъжичка червен пипер и разбъркваме добре. Във вряща, леко
подсолена вода попарваме лозови листа в количество по преценка за
приготвената плънка и след като изстинат в тях слагаме плънката и
завиваме, колкото се може по-малки сърмички. Нареждаме сърмичките прави
в тенджера, заливаме ги с разтопено масло и разреден доматен сок с
вода и варим на тих огън до пълното сваряване на ориза. Поднасяме в
порционни чинии, подредени красиво на пирамида.
Клин
300 гр. сварен ориз, 2 яйца и 200 гр. сирене
се забъркват добре. Сместа се изсипва върху точена кора и се завива с
друга кора. Пече се в тава от едната страна. След изпичане на долната
кора се обръща и отново се пече.
Няма коментари:
Публикуване на коментар